II Jornada de Biblioteca Escolar

Dimecres dia 26 de juny de 2013 vaig assistir a la II Jornada de Biblioteca Escolar.

Per agafar notes, durant tota la Jornada, vaig fer servir l’Evernote que és una aplicació dem mòbil (0 tablet). Recomano utilitzar-la si no es té cap llibreta a mà. A més a més, és molt més ràpid escriure-hi, corregir i canviar paraules de lloc. És com un word en línia que permet compartir-ho a l’instant.

La primera conferència va ser d’en Jaume Centelles, mestre, bibliotecari, apassionat de la lectura i blogger. Va parlar sobre la biblioteca escolar i la creació de contextos d’invitació a la lectura.

Em crida l’atenció la invitació de la lectura que provoca Jaume Centelles durant la xerrada: ens explica que, a les escoles o biblioteques es poden trobar els infants i els llibres (i aquesta és feina nostra, dels mestres!). Per exemple, es pot deixar una taula a l’entrada o al passadís i col·locar-hi el llibre de cada mes que tothom pot agafar i mirar. Es pot dir: El llibre estimadíssim de setembre. O, per exemple, donar varies pistes per conèixer el personatge misteriós i si s’encerta té premi (en aquest cas, el premi era anar a la piscina,; amb els nens i nenes d’infantil el premi pot ser més simbòlic com un felicitats, enhorabona, una abraçada… o, si es vol donar un premi més material, es pot donar un tros de paper, un punt de llibre… ).

També proposa redecorar l’espai on els infants deixen les jaquetes, sí, el penjarobes. Allà, s’hi sol posar la foto de l’infant i/o el seu nom. En Jaume Centelles, proposa penjar una fotografia d’un conte que agradi molt a l’infant i l’identifiqui. Aquest, pot canviar cada trimestre.

A més a més, es pot crear un taulell perquè els infants puguin recomanar llibres o contes que els hi hagin agradat molt (altres famílies potser també el volen llegir!). Jo, afegiria, a deixar un racó on les famílies puguin deixar els contes que tenen a casa (que ja s’han llegit moltes vegades o mai els hi ha agradat) perquè els deixin en un espai. Llavors, altres famílies podrien agafar-los i llegir-los a casa seva. Amb alguna norma com: cal deixar-ne un quan te l’enduguis o apuntar el nom i el dia que s’ha agafat. Perquè, els contes cal tornar-los però han d’estar actius, necessiten ser llegits i escoltats!

Un altre moment de lectura i escolta és oferir espais perquè els infants puguin llegir un text que hagin escrit ells mateixos (el/la mestra tindrà el paper d’escolta activa). Després es pot parlar sobre el que ha llegit el nen o nena. Què bonic! Una lectura i escolta de proximitat. Aquest moment, em recorda a la importància d’escoltar, de sentir i de viure amb els nens i nenes. Deixar temps, respectar, valorar i confiar amb ells i elles. Aquests moments tant íntims i sincers són molt importants per créixer valorats i estimats. 

La segona conferència va ser de Ricard Bonmartí, escriptor (de poesia, teatre i contes), professor de la Blanquerna i blogger.

Amb una frenètica, energètica i emocionant xerrada, en Ricard Bonmartí amb el títol “Poesia: creativitat i emotivitat compartides” ens explica el seu secret, el secret perquè la poesia agradin a molta més gent: la passió del/la mestre/a i l’emoció dels poemes. També, dóna importància a la diversitat dels escrits.

Ens pregunta quins elements clau aporta la poesia, què conté el poema engrescador, quins són els contextos propicis per la poesia (tant orals com escrits), les accions a favor de la poesia que es poden fer a la biblioteca i/o a l’aula i per últim, què és la poesia? Trobareu totes aquestes idees i preguntes desenvolupades i respostes en aquest docs en línia.

Anuncis

Quant a crishidal30

Visc en constant aprenentatge
Aquesta entrada s'ha publicat en Frase, Jornades, Xerrada i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s